Образованието на децата е много важно. Още от малки те трябва да знаят кои са здравословните храни и да направят своя информиран избор. Това коментира пред БНР д-р Лалка Рангелова, отдел “Храни и хранене” на НЦОЗА. За да имат възможност да направят такъв, министерството на здравеопазването предлага нова наредба за здравословно хранене на учениците. Проектът е публикуван на сайта на ведомството за едномесечно обществено обсъждане.
“Наредба № 37 за здравословно хранене на учениците е от 2009 година. В момента е качен проект за актуализацията й”, обясни д-р Рангелова. “Натрупаха се нови научни знания, които наложиха осъвременяването на наредбите за хранене на децата”, посочи тя. И добави: “Разширили сме изискванията към групите храни, като детайлно сме описали какви количества са необходими и какви характеристики трябва да притежават те. Увеличили сме консумацията на месо, риба и бобови храни. Намалили сме консумацията на зърнени храни, ориз и картофи”.
Д-р Лалка Рангелова вярва, че новите предписания ще доведат до подобряване на храненето в ученическите столове. Наредбата обхваща и храната, която се предлага в бюфетите, както и автоматите за закуски и напитки. Продължават да бъдат забранени пържените картофи и пържените зърнени изделия, зърнените продукти с добавени мазнини, пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни и шоколадови изделия, сладкарски изделия, сухи супи и бульони.
Има задължителен минимален асортимент, който трябва да съществува в бюфетите. Той включва различни сандвичи, тестени закуски, млека, плодове и зеленчуци, натурални плодови и зеленчукови сокове и бутилирани води.
Изискванията на наредбата трябва да бъдат съблюдавани и когато училището разчита на доставка на храна от фирма за кетъринг.
“Необходимо ще е и актуализиране на рецептите за здравословно хранене на учениците”.
Все още в някои лавки се продават пакетирани храни, които са забранени още с наредбата от 2009 година, изрази съжаление д-р Рангелова.