Българинът изхвърля по-малко храна от европееца, показва проучване на Европейската комисия. Количеството ядене, което отива в кофите за смет в България годишно на глава от населението, е около 90 килограма. Средото за ЕС е било 130 килограма на човек.
Първенци по този показател са в Кипър, където изхвърлените хранителни отпадъци на човек са близо 400 килограма. В челото на тази класация са още Дания и съседна Гърция. Излишъците на храна е глобален проблем, който оказва силно негативно влияние както върху околната среда, така и върху джоба на всеки потребител. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от миналата година, средното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 килограма годишно на глава от населението.
Според експерта по здравословно хранене Ники Суков, цитиран от БНР, една от причините за разхищението е, че купуваме повече, отколкото ще консумираме. Хората не тръгват с идеята какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват, не защото им трябва, а защото евтино и на промоция.
Припомняме, че от две години у нас има мобилно приложение, благодарение, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ срок на годност, отиват при потребителите вместо в кофата за боклук. Платформата спасява храната, като се предлага с 40% намаление, разказа създателката Джейн Димитрова.