Голяма част от българските производители на ранни оранжерийни зеленчуци спрях да работят. Причината е в скока на горивата.
Един от малцината, които продължават да отглеждат ранни зеленчуци е Веселин Велев – собственик на 50 декара оранжерии в пловдивското село Куртово Конаре.
„Българските домати са все още мираж. Дори най-модерните родни оранжерии не могат да си позволят рентабилно производство посред зимата. Първите домати очаквам да бера около 25-30 март”, заяви Велев пред btv.
Всеки сезон той произвежда около 1500 тона ранни зеленчуци. От няколко дни бере краставици.
“Българската краставица е около 4,70 – 5 лв., а вносна от 2,50 лв. до 3,70 лв. Количествата, които берем в момента, не са големи. Нямаме проблем с реализирането. Може да имаме проблем, когато започнем да берем повече, това ще е март и април“, добави той.
Най-ранните български домати ще струват на потребителя между 6-7 лв. за кг, прогнозира производителят
“7 лева е реалистично, но на дребно, а 5 лева ще е борсовата цена”, обясни Велев.
По информация на българските стокови борси доматите са поскъпнали с 55% в сравнение със същия период на миналата година.
Веселин Велев оцелява, защото ползва газ и дърва: “5 градуса външна температура със силен вятър. Котелът работи. Днес, само за през деня, отоплението ще ни струва около 2-3000 лева отоплението”, заяви той.