Български сладолед, който е направен на основата на кисело мляко се нареди в ТОП 10 на най-добрите сладоледи в света.
Леденото изкушение получи международно признание в Рим по време на престижния форум „Gelato World Heritage”, организиран от Италианска асоциация на майсторите джелатиери. Така родното джелато успя да се пребори със световната и италианска конкуренция и се нареди сред най-добрите производители – заедно с Китай, Япония,Тайланд, Египет, Саудитска Арабия, Узбекистан.
В международната класация, чрез бранда Gelato & Latte, България е единствената държава от Европейския съюз, която попада в престижната селекция от нови вкусове. Главният технолог Албина Ясинская, Посланик на натурален сладолед по света и нейният екип от кавалиери, приготвиха вкус по строга италианска традиция, но със собствени ингредиенти: пълномаслено кисело мляко от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра и диви горски боровинки, събрани до стар Римски път (Виа Траяна).
Йогуртът от биволско мляко е направен лично от технолозите, отглеждайки свободно пасищно биволи в собствена био ферма „Розино“, намираща се в подножието на Централен Балкан. Използвана е традиционна българска технология, както са го приготвяли преди векове, единствено на база на ферментация с Lactobacillus Bulgaricus, световно известна със своите уникални качества. За финал вкусът символично беше аранжиран с бял шоколад, боядисан в зелено, за да се подчертае важността за опазване на горите и диви насаждения, за запазване на биоразнообразието. Зеленият отенък на белия шоколад беше получен посредством смесване на бял шоколад с куркума и синя спирулина.
Вкусът „Атила“, както беше представен, е вдъхновен от богатствата на България, подчертавайки нейното биоразнообразие и вековни традиции. Той символизира хилядолетната историческа връзка между Италия и България, между Рим и Централен Балкан. От времена на древна Римска Империя, древна Тракийка култура и времена на Атилови хуни. Вкус „Атила“ е вкус от земята, по която е минавал великият Атила, през която са минавали римляните, от централен Балкан.
Българският сладолед бе отличен със специална награда от Академия за занаятчийско джелато „Алберто Пика“, кръстена на „кралят на джелатото“.
Българският посланик Н.Пр. Тодор Стоянов и директорът на Българския културен институт в Рим Жана Яковлева, лично поздравиха екипът на Gelato & Latte за международния успех и изключителното представяне на българския сладолед.