Едно от любимите ястия през пролетта е супата от коприва. Тя е много вкусна и много полезна.
Ето и рецептата:
1/2 кг коприва
2 моркова
1 връзка зелен лук
50 гр ориз или фиде
1 домат
сол, червен и черен пипер на вкус
30 мл олио пресен джоджен – няколко стръка
Изпълнение:
Измийте, почистете и нарежете копривата. Въпреки че в народната медицина нейното парене се определя като изключително полезно, то никак не е приятно. Използвайте ръкавици, за да го избегнете. Почистете и нарежете лука и морковите на ситно. Сложете олиото да загрее в тенджерата, в която ще приготвите супата. Задушете в него за няколко минути морковите и лука. Прибавете копривата след омекването на морковите. Задушавайте за още 1-2 минути. След това долейте 1,5 л вода. След 10 минути прибавете измития ориз или фидето и пасирания домат. Овкусете супата и варете още 10-15 минути. Непосредствено преди да я отстраните от котлона прибавете нарязания на ситно джоджен.
Добър апетит!