Само в Златоград може да се опита “въртяно кафе”. То е емблема на града, основна атракция на Празника на кафето и ежедневно удоволствие за жители и гости. Приготвя се върху нагорещен пясък по рецепта, пазена в тайна дълги години. Неповторимата напитка се поднася в една от най-красивите къщи в архитектурния резерват на Златоград, в кафене “Стария град”.
Чашките с готовото кафе се поставят в над 200-годишна табличка и започва ритуалното въртене в кръг вертикално, без да падне и капка от ароматната напитка. Някои смятат, че въртенето придава специфичния вкус на златоградското кафе.
Техниката на приготвяне произлиза от Сирия. В България е внесена от Турция от известния в града майстор на кафе Кардашлъка. Като младо момче, на път за Божи гроб, той видял и усвоил ритуала, а чорбаджията му подарил тавичката, на която и днес се прави “въртяното кафе”. Така се превърнал в атракцията на града като поднасял истински спектакъл на съгражданите си под звуците на родопски песни.
Техниката на въртене се усвоява с месеци, разказват съвременните майстори. Те споделят, че кафето се мели във валяци, добавя се леблебия и ръж, която родопчани сеят специално за кафенето. Така кафето става с хубав каймак и не е много силно. Традиционно се поднася с баклава с локум, рецептата за която също идва от Сирия.
От 2016 година община Златоград и Етнографският комплекс организират Празник на кафето, на който се демонстрира автентичната златоградска технология, предлагат се дегустации на различни марки кафе, провеждат се състезания и традиционно се канят рок изпълнители. Тази година празникът ще се проведе на 30 юни и 1 юли, а Джулай морнинг ще бъде с аромат на кафе.