Учени от униврерситета в Пенсилвания обявиха ,че са създали дъвка, която намалява риска от предаване на коронавируса от човек на човек. Те са направили експеримент със слюнка на заразени с вируса на SARS-Cov-2 хора. Изследователите са добавили съдържащ се в дъвката протеин ACE2 към опитните образци, отгледани в лабораторни условия. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите. “Инфекцията се разпространява в слюнката и когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора”, отбяснява ръководителят на изследването Хенри Даниел.
Учените се надяват, че дъвката ще даде възможност вируса да бъде неутрализиран в слюнката. По този начин може да се предостави лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.
Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката.