Книга с рецепти за хора, загубили вкус и обоняние заради коронавируса написа британски готвач, пише „Вашингтон пост“, съобщава bTV.
Няколко месеца Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради ковид да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти. Книгата „Вкус и аромат“ е с рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези COVID симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат.
Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“.
След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.