Хапването на черен шоколад допринася за запазване на младостта, съобщава британското издание Express.
Учени от Харвардския университет проведоха проучване, което показа, че привържениците на сладкото лакомство живеят една година по-дълго от тези, които не го ядат.
Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти и минерали, черният шоколад подобрява кръвното налягане и предотвратява появата на рак и сърдечно-съдови заболявания.
Експертите съобщават и за ползите от черния шоколад за паметта и мозъчната функция. Те го нарекоха ефективен продукт за намаляване на инсулиновата резистентност и забавяне на стареенето.
В същото време броят на активните съединения в шоколада директно зависи от концентрацията на какаото. Изследователите, добавиха, че тези хора, които ядат три блокчета черен шоколад на месец, удължават живота си. Рискът от преждевременна смърт при тях е с 36% по-малък, отколкото при тези, които отказват да използват този продукт.