четвъртък, 11 август, 2022

ЕП одобри незабавно отпускане на 3,4 млрд. евро за страните, приелите украински бежанци

82
СПОДЕЛЯНИЯ
1k
ПРЕГЛЕДА

Европейският парламент съобщи, че одобрява незабавното отпускане на 3,4 милиарда евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци. Това е само част от финансирането, предвидено до края на годината, уточни Съветът на ЕС. Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възстановяване след пандемията и ще послужат основно на страните, където пристигат или през които преминават най-много бежанци.

Държавите, които ще получат 45 на сто предварително финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един процент от местното население към 23 март.

Въвежда се остойностяване от 40 евро на седмица за приет бежанец, за да бъде по-лесно и бързо използването на средствата. Ще бъдат покривани разходите за 13 седмици престой от датата на пристигане на украинците.

Съветът на ЕС поясни, че ще бъдат отпуснати около 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за посрещане на нуждите на бежанците от Украйна. Предвижда се те да послужат за осигуряване на подслон, образование и здравни грижи.

Свързани Статии

Следваща Статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

Планирате ли лятна почивка?

Реклама

Добре дошъл отново!

Влезте в профила си по-долу

Създаване на нов акаунт!

Попълнете формулярите по-долу, за да се регистрирате

Изтеглете паролата си

Моля, въведете потребителското си име или имейл адреса си, за да зададете отново паролата си.

Add New Playlist