Европейската комисия одобри добавянето на българското саламурено сирене в списъка със защитени географски индикации на Европейския съюз. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукта. Българското кисело мляко е вписано вече е в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Преди това първият български защитен продукт беше “Странджански манов мед”/”Манов мед от Странджа”.
Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките.
Регистрацията като защитен продукт на сиренето ни ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. Периодично български млекопреработватели алармираха, че българско бяло саламурено сирене се изкупува в близост до границата с Гърция и в южната ни съседка след това се преопакова и предлага под марката фета, както и на пазара на целия ЕС. Твърдеше се дори, че такова сирене стига чак до далечна Австралия.