Тролове, фестивали на светлината и празник на миризлива риба. Скандинавските страни са известни със своите специални коледни и зимни обичаи. Германското издание “Ди Велт” разказа най-интересните от тях. Ето кои са те:
Финландия – тематични обиколки с Дядо Коледа и шунка с карамфил
Родното място на Дядо Коледа е Рованиеми, административен център на провинция Лапландия, намира се в Северния полярен кръг.
Градът използва белобрадия старец за реклама, за да привлича туристи. Специалният офис на обичащия децата е открит там през 1985 г. Има и официално село на Дядо Коледа с десетки атракции като неговата специална поща, обиколки с шейни с елени, хотел иглу.
В „Селото на Дядо Коледа” белобрадият мъж, който във Финландия наричат Йоулупукки, посреща деца от цял свят през цялата година и се вслушва в техните желания. Родителите, които искат да създадат специално изживяване за децата си, ги водят именно там.
Можете да резервирате и пакетни тематични обиколки – „Домът на Дядо Коледа“, не само по Коледа. В пощата специалните помощници на Дядо Коледа – джуджетата, слагат официален печат на писмата със Северния полярен кръг.
Ако не успеете да стигнете до далечния Север, просто пишете на сърдечния старец – всяка година той получава половин милион писма от деца.
На Бъдни вечер във финландските домакинства традиционно се сервира подправена с карамфил коледна шунка, която се нарича Joulukinkku. Тя обикновено е десеткилограмово парче, което стига за празничните дни и спасява семействата от стреса в кухнята.
Преди подаръците и празничната вечеря традицията повелява още да отивате заедно на сауна – типичен коледен обичай.
Финландският Дядо Коледа е модерен. Той използва Youtube-канала си, има Инстаграм, а камера предава от центъра на селото му.
В дебата за половете бе приета и г-жа Дядо Коледа, която през тази година има собствена къща в курорта на северените елени. Защо не заживява в дома на Дядо Коледа – остава тайна.

Швеция – фестивал на светлината, леден хотел и 3,5-тонен гигант от слама
Зимите в Швеция са дълги, студени и тъмни. Шведите се противопоставят на това с една прекрасна традиция – фестивал на светлината, Фестивалът на Света Лусия. Той винаги се празнува на 13 декември. Това е най-краткият ден в годината до 1752 г., преди да бъде въведен григорианският календар в Швеция.
Носят се бели дрехи, палят се свещи и се пеят коледни песни. Концерт за Лусия в църква, която е осветена само от свещи, и в която атмосферата е наистина специална – е едно от най-красивите предколедни преживявания, които можете да изживеете в Европа. Настръхването е гарантирано, коментира Die Welt.
В дните преди Коледа в Швеция могат да се видят и необикновени животни.
Козирог, направен от слама, украсява почти всяко шведско домакинство. В различни размери фигурата стои и в почти всяка градина.
Най-големият такъв представител в Швеция е 13-метров, 3,5-тонен гигант от слама, който се издига всяка година в град Йевле от 1966 г. Намира се е под полицейска защита, за да не стане жертва на подпалвачи, както се е случвало през годините.
Животното символизара плодородието на земята. То има своите корени в германската вяра в боговете. През вековете се превръща в коледен символ.
Леденият хотел в Швеция е друг специален символ за страната. Преди 30 години първият такъв в света е построен в село Юккасъярви, на 200 километра северно от Арктическия кръг. Направен от ледени блокове, които тежат тонове и са изрязани от близката река. Междувременно други държави също взаимстват идеята. Оригиналът обаче остава в шведската част на Лапландия и се преустройва всяка зима.
За да не се стопи леденият хотел, вътрешната температура е постоянна – от минус пет до минус седем градуса.

Гостите спят на ледени легла, където могат да се гушкат в термо спални чували и кожи от елени. Има истинска сауна за загряване – за щастие не е от лед, а от дърво.
Норвегия – аромат на меденки и традиция от Андерсен
В страната се намира специалното село на меденките.
Всеки, който някога е правел меденки, знае колко трудоемко и пипкаво може да бъде това. Правенето на цяло село – отнема наистина усилия.
През последните 30 десетилетия в Берген всяка година пекат и изграждат най-големия град от меденки в света – от стотици миниатюрни къщи, дворци, замъци, църкви, пристанища и гари, украсени с бойници и прозорци.
Има малки влакчета, коли и лодки, дървета и въртележки, всички направени от меденки, чийто приятен аромат се носи из улиците. Хапването от тях обаче е забранено, можете да си закупите лакомство от специалните павилиони.
Традиционното норвежко коледно дърво често е украсено с малки национални знамена и хартиени гирлянди, червено-белите хартиени кошници са особено специални, наричат се Julekurver. Те са оформени като сърца. Тази красива украса всъщност идва от Дания. Смята се, че я е измислил разказвачът Ханс Кристиан Андерсен около 1860 г.

Норвежците са отворени за чужвите традиции. Ако нещо им хареса от тях – просто си го вземат. Затова днес в страната почитат двама Дядо Коледовци.
Вносният Дядо Коледа, който се качва през комина, и местният коледен гном Юленисен, който стои пред вратата и получава пудинг. Според легендата Юкенисен живее в конюшнята и пази къщата и двора през цялата година. Има и едно суеверие – норвежците крият метлите и моповете си вкъщи, за да не предизвикват вещиците.
Дания – домът на коледните дървета
Коледната елха е украсена за първи път в Германия, но без датчаните Европа ще бъде застрашена от недостиг на иглолистни дървета.
100 милиона екземпляра виреят в специалните насаждения от ела в Дания, десет милиона се изсичат и продават в чужбина всяка година, около половината в Германия. Елхите Нордман, които остават в Дания, често са украсяват с истински свещи и с датското знаме .
В страната и днес все още има обичай да се поставя купа с оризов пудинг на тавана. Това е любимата храна на елфите – тя трябва да ги направи доброжелателни, за да не се превърнат в досада през новата година.
Не само елфите обичат оризов пудинг: Ризаламанде е любимият коледен десерт на датчаните – той е с черешов сос и крие цял бадем. Тези които намерят бадема в своята порция, получават допълнителен подарък.
Gløgg е традиционното датско греяно вино, то съдържа по-малко алкохол от немското. Овкусява се с канела, карамфил, лимонова кора, кардамон и джинджифил.
Коледният базар в музея на открито Den Gamle By в Орхус показва коледна украса от 17-и до 20-и век. Специална е и атмосферата на базарите Nyhavn в Копенхаген и Petersjul в най-стария датски град Рибе.
Исландия: 13 трола и ферментирала риба
От 12 декември до Коледа буйни тролове бродят в Исландия, те носят злокобни имена и излизат един по един от пещерата си в планината Еся. Наричат ги – Jólasveinar, коледници.
Щом се стъмни, те се промъкват в къщите. Все пак през това време от годината в Исландия е светло само четири часа на ден.
По-рано са плашели децата с тези тролове – че трябва да остават в домовете си, когато се стъмни. Днес лошите маниери са значително повече – те чукат по вратите, стържат, шепнат и изиграват безобидни шеги.
Исландските деца поставят обувки на перваза на прозореца и очакват да открият нещо в тях във всяка от 13-те вечери до Коледа. Тези, които са били добри, ще намерят подарък. Палавите и непослушните получават само набръчкан картоф. От възпитателна гледна точка, това е доста хитро за родителите, макар и малко странно, но дългата, тъмна зима създава особени истории от векове.
Преди Коледа в Исландия се носи остра миризма на амоняк. Това е типичната миризма на Kaest Skata – традиционно ястие, което се сервира на масата в селските райони на острова на 23 декември.
Рибата няма пикочен мехур. Химичното съединение карбамид, което се отделя чрез урината, се натрупва в месото, така че е годна за консумация само ако го оставите да ферментира и след това сварите увехналото месо. Вкусът е доста лют.