Класиката пържени тиквички с млечно-чеснов сос си остава любимо ястие на всяко българско семейство. Особено в летните жеги тиквичките са идеална лека храна, която засища и е много вкусна. Но вариантът, по който могат да се приготвят не е един. Представяме ви една рецепта с тиквички, която може би за някои е известна, но за мнозина тя ще се окаже нова.
Продукти за 4-5 човека:
Поне три килограма тиквички, 600 грама краве сирене, 500 грама грис, 3-4 глави чесън и две връзки магданоз
Приготвяне:
Обелете и нарежете тиквичките на кръгчета, след което наредете един ред от тях в тавата, предварително намазана с олио. Върху реда тиквички поставете един ред натрошено сирене, а върху него пък един ред грис. Следва ред нарязан на ситно чесън и още ред нарязан на ситно магданоз. После това се повтаря отново – ред тиквички, ред сирене, ред грис, ред чесън и ред магданоз.
И така, докато не свършат продуктите. Може да поставите малко сол и черен пипер по вкус, добавяте и малко водичка, за да не загаря ястието ви във фурната. Но малко, защото така или иначе тиквичките си пускат вода.
После печете на фурна на 200 градуса за около час. Когато видите, че ястието вече започва да се запича и да хваща апетитна коричка, залейте го с един литър прясно мляко и две разбити яйца. Заливката оставете да се пече за поне 15 минути, а после оставете ястието да изстине, а после нарежете на парчета като огретен.
Бон апети!