Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица се понижи с 0,28 процента до 2,174 пункта. Индексът спада за трета поредна седмица, като това е първото намаление на ИТЦ от октомври миналата година, когато беше на нива от около 1,630 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Базовото ниво на индекса – 1,000 пункта – е от 2005 г.
Цената на оранжерийните домати тази седмица отстъпи със 7,9 на сто до 3,61 лева за килограм, а на оранжерийните краставици спадна със 7,1 на сто до 2,48 лева за килограм. Картофите поскъпват със 2 процента и се продават по 1,03 лева за килограм. Морковите вдигат цената си с 4,7 процента и се търгуват по 1,11 лева за килограм на едро. Цената на зелето пада с 6,4 на сто до 1,03 лева за килограм. Салатите поевтиняват с 2,4 на сто до 0,81 лева за брой.
Ябълките поевтиняват с една стотинка и се продават по 1,38 лева за килограм. Цената на лимоните се покачва със 10,3 на сто до 2,14 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с почти 20 сто и се продават по 4,42 лева за килограм на едро.
Кравето сирене поскъпва с 0,7 на сто до 9,66 лева на килограм, а кашкавалът тип “Витоша” прибавя 0,5 на сто и се продава по 15,22 лева за килограм. Олиото повишава цената си с 1 на сто и се търгува средно по 5,24 лева за литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 1,9 процента и се продава по 2,65 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поевтинява с 1,0 на сто и се търгува средно по 5,75 лева за килограм. Захарта прибавя 0,5 на сто и се продава по 2,12 лева за килограм. Брашно тип “500” скача с 5,9 на сто и се търгува по 1,44 лева за килограм. Цената на ориза се понижава с 1,1 на сто до 2,64 лева за килограм. Яйцата в края на седмицата се продават по 0,28 лева за брой.