Kmeta.bg
Няма резултат
Виж всички резултати
сряда, 16 юли, 2025
  • Вход
  • Гледна точка
  • Образование от A до #
  • SMART
  • Кмет на годината 2024
Всички новини
Kmeta.bg
  • Гледна точка
  • Образование от A до #
  • SMART
  • Кмет на годината 2024
Няма резултат
Виж всички резултати
Kmeta.bg
Няма резултат
Виж всички резултати
Всички новини

От хляб и сирене до сладкиши: Прах от жълт брашнен червей влиза в храните в ЕС

Решението на Европейската комисия е историческо

Kmeta.bg от Kmeta.bg
февруари 7, 2025
в Европа
Време за четене: ~ 1 мин.
13 0
0
1111
15
СПОДЕЛЯНИЯ
Сподели във Facebook

Европейската комисия даде одобрение френската компания Nutri’Earth да започне да предлага на пазара в ЕС прах от жълт брашнен червей. Това решение е историческо, тъй като представлява важен напредък в насърчаването на алтернативни източници на протеини, които могат да допринесат за устойчивото развитие на хранителната индустрия.

Nutri’Earth ще има ексклузивни права за предлагане на прах от жълт брашнен червей на европейския пазар за следващите 5 години, считано от 10 февруари 2025 г., в съответствие с регламента, който е задължителен и се прилага директно във всички държави-членки на ЕС.

В кои храни ще има червеи и какво количество ще можем да консумираме

Прахът от смлени червеи ще може да се влага в хляб, торти, паста продукти, преработени картофени продукти, сирене и продукти от сирене и компоти от плодове и зеленчуци. Разрешени са определени нива, в които брашното от червеи може да се влага в храните: до 4 грама на 100 грама в хляба и 3,5 грама на 100 грама в сладкишите например.

Жълтият брашнен червей (Tenebrio molitor) вече се използва в някои части на света като източник на храна за хора и животни, благодарение на своите високи хранителни качества. Тези червеи съдържат голямо количество протеини, мазнини, витамини и минерали, които ги правят ценен компонент за хранителни добавки.

Специално за Европейския съюз, брашното от жълт брашнен червей трябва да премине през допълнителна обработка, за да бъде безопасно за консумация от хора. Един от най-важните етапи в този процес е UV обработката, която има за цел да намали потенциалните здравословни рискове, свързани с паразити или микроби, и да гарантира, че продуктът отговаря на европейските стандарти за безопасност на храните.

След проведени научни изследвания и анализи Европейската комисия потвърди, че UV обработката на брашното от жълт брашнен червей е ефективна и безопасна. Използването на UV лъчи е иновация, която не само подобрява качеството и безопасността на продукта, но и помага да се минимизират химическите добавки, които обикновено се използват при обработката на хранителни продукти.

За кого може да са опасни храните с червеи

Прахът от жълт брашнен червей може да бъде опасен за някои групи хора, поради потенциални алергични реакции или други здравословни проблеми.

Възможните рискове включват:

Алергии: Хората, които имат алергии към насекоми или морски дарове, могат да изпитат реакции при консумацията на брашно от жълт брашнен червей. Това се дължи на възможното наличие на алергени, които се срещат в насекомите и могат да предизвикат кожни обриви, храносмилателни проблеми или дори по-сериозни реакции като анафилаксия.

Имунни проблеми: Лица със слаба имунна система, като хора с автоимунни заболявания или тези, които приемат имунносупресивни медикаменти, трябва да бъдат предпазливи при консумация на нови хранителни продукти, като брашно от насекоми, поради възможни усложнения.

Деца и бременни жени: Няма достатъчно изследвания за безопасността на този продукт за деца или бременни жени. Затова се препоръчва те да избягват консумацията на брашно от насекоми, докато не се потвърди неговата безопасност за тези групи.

Лица с чревни проблеми: Лица, които страдат от стомашно-чревни заболявания или възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон или целиакия, може да имат повишен риск от нежелани реакции, тъй като нови храни и протеини могат да предизвикат дразнене или възпаление на стомашно-чревния тракт.

Прекомерна консумация: Подобно на всички нови храни, прекомерната консумация на брашно от жълт брашнен червей може да доведе до неприязън към продукта или стомашно неразположение, особено ако организмът не е свикнал с новия тип протеини.

Предупрежденията за тези рискове ще бъдат отбелязани в етикетите и указанията за безопасност на новия продукт, за да се гарантира, че той ще бъде безопасен за повечето хора, като в същото време се избягват потенциални здравословни проблеми за уязвими групи.

Одобрението от Европейската комисия поставя нов етап в развитието на иновативни и устойчиви хранителни източници. Брашното от жълт брашнен червей може да се използва за производството на различни хранителни продукти, като протеинови барове, паста, хлебни изделия, както и добавки към различни хранителни продукти за хора с различни диетични нужди.

Експертите смятат, че тази стъпка ще играе важна роля в преодоляването на глобалните предизвикателства, свързани с продоволствената сигурност и устойчивото производство на храни. Използването на насекоми като източник на протеини е много по-екологично, тъй като те изискват по-малко ресурси за отглеждане в сравнение с традиционните животински източници на протеини. Освен това, производството на брашно от насекоми генерира значително по-малко въглеродни емисии, което го прави привлекателен избор в контекста на климатичните промени.

Източник: Dariknews.bg

Тагове: европахраначервеи
Предишна Статия

Делото за изборите за кмет на София започва отначало

Следваща Статия

Планина в Нова Зеландия получи статут на личност (видео)

Свързани Статии

От хляб и сирене до сладкиши: Прах от жълт брашнен червей влиза в храните в ЕС
Европа

ЕК даде зелена светлина за изменения ПВУ на България

юли 3, 2025
114
Стартира строежът на първата сграда на ЕК с положителни нетни емисии
Европа

Стартира строежът на първата сграда на ЕК с положителни нетни емисии

юли 1, 2025
125
Овластяване на градовете – двигатели на растеж, иновации и устойчивост в Европа
Европа

Държавите от еврозоната решават дали курсът лев – евро да остане същият

юни 30, 2025
162
Любими имена на българите за новородени
Европа

Смъртността в България – най-висока в Европа

май 27, 2025
120
Финансират с 9 млн. евро областни проекти за адаптиране към климатичните промени
Европа

Гърция ще изгражда водородопровод към България

май 21, 2025
116
Справедлива екологична трансформация в условията на геополитическа криза
Европа

Правилата на ЕС за устойчиви мебели влизат в сила през 2028 г.

май 9, 2025
134
Следваща Статия
Планина в Нова Зеландия получи статут на личност (видео)

Планина в Нова Зеландия получи статут на личност (видео)

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Реклама

Какво искате да се подобри в града, в който живеете?

Реклама

Последни новини

България ще инвестира в сателитна система за защита от пожари и наводнения

България ще инвестира в сателитна система за защита от пожари и наводнения

юли 15, 2025
Един от малкото стабилни ледници в света е в процес на необратим упадък

Един от малкото стабилни ледници в света е в процес на необратим упадък

юли 15, 2025

Страници

  • Всички новини
  • Реклама
  • Контакти
  • Условия за ползване
  • Защита на личните данни
Кмета БГ

Кmeta.bg е национална медия, която отразява всичко актуално от деня такова, каквото е – истинско и достоверно. Тук няма да попаднете на фалшиви новини. Ние сме и тези, които обръщат особено внимание на общините и акцентират на случващото се в тях. Чрез специална карта на сайта всеки потребител може да избере областта, която го интересува и да добие актуална информация.

Част от групата на:

Economic.bg- Икономика и бизнес

© 2025 Всички права запазени! Изграждане и Дигитален маркетинг благодарение на MasterWeb LTD.

Добре дошъл отново!

или

Влезте в профила си по-долу

Забравена парола?

Изтеглете паролата си

Моля, въведете потребителското си име или имейл адреса си, за да зададете отново паролата си.

Вход

Add New Playlist

  • Всички новини
  • Образование от A до #
  • SMART
  • Гледна точка
  • Кмет на годината 2024
  • TOP JOBS