Следващия път, когато не можете да решите кръстословица, изпийте чаша чай, съветват учени от Пекинския университет. Те са установили, че пиенето на чаша чай подобрява творческото мислене.
Като част от експеримента, изследователите са дали на 100 участници чай или вода и след това са ги помолиха да направят тестове за ниво на творческо мислене, по-специално за конвергентно мислене. Хората са били помолени да намерят смислени връзки между групи думи и да решат няколко загадки, предава вестник “Таймс”, цитиран от “Фокус”.
След като анализирали получените резултати по такъв начин, че да изключат потенциалното въздействие на интелигентността и езиковите способности, изследователите от Пекинския университет установили, че тези, които са пили чай, са се справили значително по-добре с поставените задачи.
Консумиралите напитката са събрали средно 13,89 точки в играта за търсене на думи и 10,94 точки при решаване на загадки, в сравнение с 12,94 точки и 9,0 точки за тези, които са пили вода.
Подобни резултати подтикнали учените да заключат, че чаят има благоприятен ефект върху творческото мислене на човека. Въпреки това експертите все още не са установили причината за това влияние. The Times отбелязва, че чаят съдържа кофеин и L -теанин, които подобряват концентрацията, но участниците в проучването са пили само малко количество чай – средно 90 мл – и са направили тестове веднага след като са го изпили, което означава, че всеки техен ефектът би бил незначителен.
„Този резултат показва, че самото пиене на чай – а не биологичните компоненти на чая – играе подобряваща роля“, заключават изследователите. Екипът предполага, че обяснението може да се крие в това, с което хората са склонни да свързват пиенето на чай: „с определен набор от черти на личността, като интелигентност, креативност, изтънченост, увереност и стабилност“.
Учените смятат, че тези, които пият чай, „несъзнателно смятат, че са по-умни и по-креативни“, което е в съответствие с образа, който се появява в главите им, когато става въпрос за хора, които обичат да пият топлата напитка.
„Последващите изследвания трябва да се съсредоточат върху специфични механизми и да изяснят кои променливи влияят на конвергентното мислене при консумацията на чай“, препоръчват от Пекинския университет.
През 2017 г. същият екип от китайски учени откри, че чаят може да подобри и друга форма на творчеството, известна като дивергентно мислене.
The Times отбелязва, че чаят, подобно на плодовете и зеленчуците, е естествен източник на полифеноли и флавоноиди, антиоксиданти, които помагат в борбата с клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали.
По-ранно проучване на Университета в Харвард установи, че пиещите чай имат по-малка вероятност да развият диабет, което се смята, че е свързано с регулирането на кръвната захар от полифенолите. Освен това според изследователите чаят помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Явно не сте чували за Великобритания и Русия