Созопол стана домакин на първи по рода си празник на осолената риба. Стотици граждани и гости на града опитаха от различните специалитети, приготвени от професионалисти и аматьори, предаде БНР. Паламуд, чернокоп, скумрия и още много най-различни видове и рецепти демонстрираха местни жители, като Евтим Стоянов – любител-творец:
“Започваме с моряшка наздравичка – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер“, представи произведението си той. Конкурсът имаше и международно участие – нидерландецът Боб Амстердам от Черноморец: „Малко паламуд с каперси и праз“, каза Амстердам и поясни, че най-обича подобни мезета с домашна ракия.
Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов: „Скумрия – веяна. 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие – и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви. Аз само с ракия я консумирам“.