Изнасяме по около 50 хил. тона годишно охладено пилешко месо, а внасяме 100 хил. тона замразено, което се ползва и в преработвателната индустрия.
Това разкри председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов пред „Дарик“, цитиран от „Агри“. Той посочи, че голям проблем за производството в сектор „Птицевъдство” е поскъпването на енергоизточниците.
„Те са основен фактор, който определя себестойността на нашите продукти, люпилните работят изцяло на газ и ток. Друго важно влияние оказват цените на зърното, те също растат, въобще всички борсови стоки поскъпват. Към момента пазарната цена в големи периоди от време е по-ниска от себестойността“, допълни Гълъбов.
„Надяваме се консумацията на пилешко месо и яйца да се увеличи, защото вследствие на ограниченията в туризма разчитаме на по-висока консумация от потребителите, тъй като нашето производство не може така бързо да почва и да спира, както някои други отрасли”, каза още Ивайло Гълъбов.