Рибните и месните консерви могат да бъдат опасни за хора с хипертония и бъбречни заболявания. Това твърди гастроентерологът Лина Мурадова позовавайки се на дългогодишни изследвания.
Експертът отбелязва, че консервираната храна съдържа много сол. Проблемът с тази съставка е, че предотвратява разграждането на продуктите. Именно това може да бъде опасно за хората с хипертония и бъбречни заболявания поради задържане на вода в организма им.
„Заради добавки, които дразнят стомашната лигавица, като доматено пюре или черен пипер на зърна, хората могат да получат обостряне на хроничния гастрит, заявява Мурадова.
Консервите не са продукт за всеки ден, категорична е тя. Според нея те са подходящи за туризъм, пътувания или за райони, в които изобщо няма риба. На същото мнение е и Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетотерапия. Д-р Михаил Гинзбург също казва, че консервите могат да бъдат опасни за хората. Прекалено сладките или солените консервирани храни са нездравословни. Съставките в тях не са просто ароматизираща добавка, а метод за консервиране, разяснява той. И препоръчва консервите да бъдат избягвани.