Заради недостиг на българско свинско месо, почти всички колбаси по витрините в големите вериги са с месо от Германия, Испания и Дания.
В същото време цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре. Още от октомври цените на колбасите тръгнаха нагоре. Заради по-високите разходи за месопреработвателите кренвиршите, шунката и саламите поскъпнаха с между 10 и 15% на щанда. По всичко личи, че по време на коледния пазар ще има и нови ръстове, съобщава NOVA.
„Не е тайна, че никога не ни е стигало българското месо – особено свинското и говеждото. Затова се налага 40% от месото, което ползваме да е от български производители и 60% да добиваме от ЕС. Нашето българско месо стига само за прясна консумация – за транжорни и за пресните витрини”, казва Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите. „Много от нашите месопроизводители са на ръба на фалита, заради високите разходи за отглеждане на прасетата. Може би ще има едно увеличение от десетина проценти на цените на колбасите“, допълва той.