28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. С това проучване излязоха вчера от “Активни потребители”. Асоциацията алармира, че в 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. Според експерти това е силно притеснително. За това се обърнахме към изпълнителния директор Богомил Николов.
“В една вафла има средно по 15 съставки, повечето от тях са технологични добавки”, обясни той. Производителят е този, който по закон избира как те да бъдат описвани върху етикета. Могат да се отбелязват с наименованиет им или с Е-номера, както и с двете едновременно. Във вафлите вместо мляко има преработени суровини – сухо мляко, млечен протеин или фракции от него. Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът обаче е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канцерогенни вещества. Поради това в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.
“За вафлите няма специфични изисквания. Влагането на консерванти е излишно, тъй като трайността е гарантирана от ниската влажност”, каза още Николов. По думите му да се ядат по 3-4 вафли на седмица е добре, вредността обаче идва от културата ни на хранене, защото вафлите се възприемат като нещо лесно, евтино и хубаво за хапване.