Днес е Международният ден на сладоледа Ескимо.
Датата не е избрана случайно. На този ден преди точно 100 години (24 януари, 1922 година) собственикът на сладкарница в град Онава, щата Айова, Кристиан Нелсон получава патента за Ескимото.
Класическото Ескимо е сметанов сладолед, покрит с шоколадова глазура. Макар че сладоледът като лакомство е известен от далеч по-ранни времена (съществува мит, според който още в Древен Рим император Нерон си е позволявал подобен студен десерт), за рожден ден на Ескимото е прието да се счита точно 24 януари.
Кой и кога точно го е “изобретил” – въпреки патента на Нелсон – си остава спорен въпрос. Версиите са много и всяка от тях има документална подкрепа. Най-популярната е как сладкарят Кристиан случайно полива парче сметанов сладолед с шоколадова глазура. Нарича творението си “Eskimo Pie” (ескимоски пай). Това се случва през 1919 година, а три години по-късно изобретението му получава патент.
Друга популярна версия твърди, че думата “ескимо” е хрумване на французи, които наричат така детските комбинезони, които приличат досущ на ескимоското облекло. Понеже сладоледът е “облечен” в плътна шоколадова глазура, по аналогия получава името Ескимо.
Първото Ескимо е без един от задължителните днес атрибути – дървената дръжка. С този атрибут ескимото се сдобива чак през 1934 година.