Спане до по-късно. По-топли дрехи и обагрени в шарено листа. Предлагаме ви вкусна закуска, която може да направите в почивните дни. С нея можете да се пренесете в Родопите, на село или да се върнете в детството.
Предлагаме ви мекици, които не задържат мазнина.
Ето какво ви е нужно за тях:
брашно – 650 г
прясно мляко – 1 ч.ч.
мая – 4 г суха
захар – 1 ч.л.
кисело мляко – 1 ч.ч. квасено
сода бикарбонат – 1/2 ч.л.
сол – 1 ч.л.
олио – 3 с.л. и още за пържене
Приготвяне
Затопляме слабо прясното мляко, сипваме сухата мая, захарта и 1-2 с.л. от брашното. Оставяме маята да се активира.
Пресяваме брашното, сипваме солта и киселото мляко със содата, която е шупнала в него. След като сме разбъркали, прибавяме и маята с прясното мляко и захарта.
Замесваме средно меко тесто, като си помагаме с по една лъжица олио при месенето. След като тестото поеме и трите лъжици, ще стане гладко.
Оставяме да престои около час, преди да пържим мекиците. Можем да го сложим и в плик в хладилника за следващия ден. 15 минути преди пържене е необходимо тестото да престои на стайна температура.
Късат се топчици, които се разтеглят с ръка. Прави се дупка в средата и се пържи в сгорещеното олио.