Агнешкото месо, предлагано на пазара за Великден, е с близо 15% по-скъпо от предходната година.
Килограм живо тегло върви между 6 и 8 лева. В магазините цената започва от 13.50 лв. и достига дори до 19 лв. за килограм.
Български фермери и търговци алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара. От Асоциацията за защита на потребителите призовават Българската агенция по храните (БАБХ) да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите. Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм. Освен това през 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15%, уточняват от асоциацията. Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското агнешко месо е със син печат, а вносното с червен. От миналата година е разрешено купуването на месо директно от ферма.