В миналото по пет-шест дружини от коледари обикаляли село Салаш, разположено до границата ни със Сърбия. Придружавал ги духов оркестър от 25 музиканти. Днес никой не коледува, защото в селото не останаха млади мъже, сподели Даниела Иванова, секретар на местното читалище. Коледарите пеели различни по съдържание песни за кнеза, попа, чорбаджията и за обикновените орачи и овчари. Мъжете предварително си разпределяли къщите, които всяка група ще посети.
Тогава в Салаш живеели 1500 души. Днес са останали стотина жители, но трапезата ни на Бъдни вечер по нищо не се различава от някогашната, твърди Даниела Иванова. Задължително месят по три вида хляб – боговица, посветен на новородения бог, пита за дома, животните и занаятите и краваи, които раздават на коледари и гости. Неизменно правят и тиквеник, но с изпечени от жените кори, намазани със сварена тиква. Правят зелеви сарми с ориз или смляно жито и пълнят сухи чушки с боб. На трапезата се слага и глинена паница с вино. Чесън, който предпазва от зло, също. Бабите ни слагаха и няколко царевични кочана, просо, семе от гръсти. Не забравяли и орехите, по чиято плътност определяли късмета на всеки член на семейството. В обора при животните слагали сол, която да ги предпазва от болести, а в хамбара – пепел. Тя трябвало да пази житото от главня.
Вечерята и тогава, и сега започва с разчупване на боговицата, твърди г-жа Иванова. Това прави господарят на дома или стопанката. Първия къс от богохляба слагат на иконата. В някои села следващото парче запазват за неканени гости, които на Коледа винаги са посрещани добре. Останалите парчета се раздават на домочадието. Под трапезата винаги поставяли слама. На сутринта в нея лягали жени, на които предстои да раждат. Така раждането им трябвало да стане по-лесно. Другите жени също не мигвали в нощта срещу Коледа, защото поддържали огъня на бъдника.
В днешно време към стария обичай се прибавят нови елементи. В Салаш правят томбола, с която събират малко пари за нуждите на селското читалище. Благотворителността е нещо хубаво, а свързана с коледния празник става още по-полезна и сближаваща хората, смята Даниела Иванова.