Най-лютите чушки в света се отглеждат във ферма край София. Вече две години Алекс и Боряна са се отдали на нетрадиционно хоби, което превръщат и в професия – отглеждане на най-пикантните зеленчуци в света. Те не са характерни за нашите географски ширини, а са сортове, събирани от целия свят. Чушките във фермата им идват от цялото земно кълбо – Мексико, Тайланд, Индия, Карибите.
Историята на лютата ферма започва, когато Алекс и Боряна решават да заживеят на село и да отглеждат чушки в огромната градина на къщата си. Алекс признава, че е фен на лютия вкус от дълги години и отглеждането на редки сортове чушки е започнало като експеримент. С течение на времето семейството открива правилната формула. Фермата се разраства и вече включва лаборатория, в която се създават подходящите условия и през зимата, за да не спира производственият процес.
Алекс разказва, че няма точна формула за отглеждането на екзотичните чушки, защото самите растения „си казват от какво имат нужда“. Семейството се гордее и с отглеждането на чушката сорт „NAGA“, която дълги години заслужено носи славата на най-лютата чушка в света. Чушките се предлагат на клиентите само изсушени, но това далеч не е единственият начин, по който може да се опита екзотичният вкус.
Най-голямата гордост на Алекс и Боряна са уникалните сосове по собствена рецепта, които създават от чушките в градината си. Като фен на лютото Алекс мечтае за разнообразни пикантни сосчета, които да използва при готвене. Така се ражда идеята продукцията от чушки да се превърне именно в сосове. За приготвянето им семейството не разчита на готова рецепта, а разработва собствени комбинации. По първите варианти за сос Алекс работи три години. Важна особеност на всички готови сосове е креативната комбинация между екзотични люти чушки и традиционно български подправки.
Първите три соса от линията се характеризират с различна степен на лютост и разнообразни подправки. Всички видове са без консерванти, изкуствени оцветители или сгъстители. Алекс признава, че ненавижда храна, приготвена от неестествени продукти. Един от първите сосове, които създават, е уникален, защото чрез него се разнася и славата на местен сорт люта чушка. „Bulgarian carrot“ е смес, в която основна съставка е едноименният сорт чушка, който се отглежда на родна територия и е познат в целия свят. Самата чушка е издължена и оранжева, което й е донесло името „български морков“. Тя е по-малко люта от екзотичните сортове, но има добра плътност и нетрадиционен оранжев цвят, който има и самият сос.
Изненадата за всички любители на пикантните храни е сместа „Love potion“, която пристига като подарък за Деня на влюбените тази година. Сосът съдържа пет основни съставки – всичките естествени афродизиаци – люти чушки, джинджифил, нар, цвекло и лук. Свойствата на съставките са описани във флаер, придружаващ шишенцето с лютата течност.
Само един сос от приготвените няма етикет и име, а само сериен номер. Той е безкрайно люта комбинация, която не се предлага на пазара заради нетрадиционно силната си лютивина. Сосът се продава само лице в лице и се произвежда в изключително малки количества.
Преди да концентрират уменията си в направата на сосове, Алекс и Боряна създават три вида салца. Основните изисквания са същите – качествени съставки и задължителна люта нотка. Създават салцата само през топлите месеци, когато имат пресни продукти. Асортиментът от съставки се допълва от множество сухи подправки, внесени от целия свят. С голяма част от тях готвят и световните топ готвачи като Джейми Оливър и Гордън Рамзи.
Лютите чушки, салците, сосовете и подправките Алекс и Боряна не искат да предлагат на масовия пазар, затова са съсредоточили дистрибуцията само в няколко на брой биомагазина и чрез онлайн поръчки. Целта им е постепенното развитие в работата, а не масовото производство. Във фермата и в производствената си дейност Алекс и Боряна влагат всичко – любов, време, пари, идеи, амбиции. От свежите продукти, през дългите часове работа до опаковките и дизайна на етикетите – всичко минава през двамата ентусиасти.
Любимите места за изява на Алекс и Боряна са фермерски базари кулинарни форуми, бармански фестове и изложения в страната и чужбина. На тези събития семейството разчита на помощта на роднини и приятели, но целият екип не наброява повече от 4-5 човека. Гостите на тези събития имат възможност и да опитат лютите сосове в готово ястие в предложенията на тяхната „Street kitchen“. В нея няма меню, от което посетителите да избират, а ястията се приготвят според наличните продукти и желанието на клиентите. Собствениците на „Street kitchen“-а гарантират за свежестта и вкуса на продуктите, а феновете на лютото, разбира се, имат възможност да опитат сосовете с всяко ястие.
Мечтата на Алекс и Боряна е да показват все по-често работата си извън пределите на страната и да запознаят чужденците с родните аромати и характерната нашенска чушка „български морков“. Другото им желание е да инвестират в парници, за да създадат подходящите условия за всички растения, които имат желание да отглеждат.
Най-лютите чушки в света се отглеждат във ферма край София. Вече две години Алекс и Боряна са се отдали на нетрадиционно хоби, което превръщат и в професия – отглеждане на най-пикантните зеленчуци в света. Те не са характерни за нашите географски ширини, а са сортове, събирани от целия свят. Чушките във фермата им идват от цялото земно кълбо – Мексико, Тайланд, Индия, Карибите.
Историята на лютата ферма започва, когато Алекс и Боряна решават да заживеят на село и да отглеждат чушки в огромната градина на къщата си. Алекс признава, че е фен на лютия вкус от дълги години и отглеждането на редки сортове чушки е започнало като експеримент. С течение на времето семейството открива правилната формула. Фермата се разраства и вече включва лаборатория, в която се създават подходящите условия и през зимата, за да не спира производственият процес.
Алекс разказва, че няма точна формула за отглеждането на екзотичните чушки, защото самите растения „си казват от какво имат нужда“. Семейството се гордее и с отглеждането на чушката сорт „NAGA“, която дълги години заслужено носи славата на най-лютата чушка в света. Чушките се предлагат на клиентите само изсушени, но това далеч не е единственият начин, по който може да се опита екзотичният вкус.
Най-голямата гордост на Алекс и Боряна са уникалните сосове по собствена рецепта, които създават от чушките в градината си. Като фен на лютото Алекс мечтае за разнообразни пикантни сосчета, които да използва при готвене. Така се ражда идеята продукцията от чушки да се превърне именно в сосове. За приготвянето им семейството не разчита на готова рецепта, а разработва собствени комбинации. По първите варианти за сос Алекс работи три години. Важна особеност на всички готови сосове е креативната комбинация между екзотични люти чушки и традиционно български подправки.
Първите три соса от линията се характеризират с различна степен на лютост и разнообразни подправки. Всички видове са без консерванти, изкуствени оцветители или сгъстители. Алекс признава, че ненавижда храна, приготвена от неестествени продукти. Един от първите сосове, които създават, е уникален, защото чрез него се разнася и славата на местен сорт люта чушка. „Bulgarian carrot“ е смес, в която основна съставка е едноименният сорт чушка, който се отглежда на родна територия и е познат в целия свят. Самата чушка е издължена и оранжева, което й е донесло името „български морков“. Тя е по-малко люта от екзотичните сортове, но има добра плътност и нетрадиционен оранжев цвят, който има и самият сос.
Изненадата за всички любители на пикантните храни е сместа „Love potion“, която пристига като подарък за Деня на влюбените тази година. Сосът съдържа пет основни съставки – всичките естествени афродизиаци – люти чушки, джинджифил, нар, цвекло и лук. Свойствата на съставките са описани във флаер, придружаващ шишенцето с лютата течност.
Само един сос от приготвените няма етикет и име, а само сериен номер. Той е безкрайно люта комбинация, която не се предлага на пазара заради нетрадиционно силната си лютивина. Сосът се продава само лице в лице и се произвежда в изключително малки количества.
Преди да концентрират уменията си в направата на сосове, Алекс и Боряна създават три вида салца. Основните изисквания са същите – качествени съставки и задължителна люта нотка. Създават салцата само през топлите месеци, когато имат пресни продукти. Асортиментът от съставки се допълва от множество сухи подправки, внесени от целия свят. С голяма част от тях готвят и световните топ готвачи като Джейми Оливър и Гордън Рамзи.
Лютите чушки, салците, сосовете и подправките Алекс и Боряна не искат да предлагат на масовия пазар, затова са съсредоточили дистрибуцията само в няколко на брой биомагазина и чрез онлайн поръчки. Целта им е постепенното развитие в работата, а не масовото производство. Във фермата и в производствената си дейност Алекс и Боряна влагат всичко – любов, време, пари, идеи, амбиции. От свежите продукти, през дългите часове работа до опаковките и дизайна на етикетите – всичко минава през двамата ентусиасти.
Любимите места за изява на Алекс и Боряна са фермерски базари кулинарни форуми, бармански фестове и изложения в страната и чужбина. На тези събития семейството разчита на помощта на роднини и приятели, но целият екип не наброява повече от 4-5 човека. Гостите на тези събития имат възможност и да опитат лютите сосове в готово ястие в предложенията на тяхната „Street kitchen“. В нея няма меню, от което посетителите да избират, а ястията се приготвят според наличните продукти и желанието на клиентите. Собствениците на „Street kitchen“-а гарантират за свежестта и вкуса на продуктите, а феновете на лютото, разбира се, имат възможност да опитат сосовете с всяко ястие.
Мечтата на Алекс и Боряна е да показват все по-често работата си извън пределите на страната и да запознаят чужденците с родните аромати и характерната нашенска чушка „български морков“. Другото им желание е да инвестират в парници, за да създадат подходящите условия за всички растения, които имат желание да отглеждат.