Празник на бозата ще събере любители на гъстата течност в събота, 22 октомври. Мястото е известния с бозаджийския занаят град Радомир. Той добива популярност още през 19 век, когато албанците, заселвайки се там, започнали да правят боза. По-късно радомирци откраднали занаята и сами тръгнали по цяла България, за да продават вкусната напитка. Жителите на града твърдят, че добрата боза е гъста и трябва да се усеща вкуса и дъха на зърното, от което е произведена.
В центъра на Радомир има паметник на бозаджията, изработен от почетния гражданин на града– скулптора Евгени Кузманов. Според местните няма друг такъв монумент в света.
Повече от 150 години по-късно на централна търговска улица в Радомир ще се възстанови атмосферата от тогава.
Празникът ще започне в 10 часа в Стойовата къща. Всички гости на града ще могат да се разходят по стария пазар, да си побъбрят или да си купят нещо. Както едно време посетителите ще могат да пийнат кафе и да хапнат нещо сладко в емблематичната сладкарница на албанеца Али Сербез, където някога се продавала характерната боза.
През 30-те години на ХХ век се пуснал слух, че от Радомир до София ще се изгражда бозопровод. Това не станало, но и до днес радомирската боза се слави из цяла България, а производството й продължава да бъде занаят за местните хора.
На празника на бозата най-добрите бозаджии ще покажат продукцията си и ще гостуват производители от албанския град Елбасан.
Денят ще продължи на площада с празнична програма с участието на шеф готвач Иван Звездев и народната певица Ана-Мария.