Кулинарна работилница спретнаха днес местните жители на Чипровци, съобщи Росен Василев, нейн организатор. Те искаха да покажат, че в турлашката кухня може да се проготви ястие дори и от тревата. Акцентът на работилницата бе, че храната не бива да се разхищава и изхвърля. В Чипровци са оцелели векове, живеейки по този начин.
20 участници запретнаха ръкави и започнаха да готвят своите специалитети. Турлашката кухня е постна, бедна, но много вкусна. Най-добра бе Снежана Гръчка, която сготви супа от листа на цвекло и киселец. Имаше наложени баници с козе сирене, пълнени чушки с боб, пържени зеленчуци на тиган и др.
Кулинарната работилница се организира от фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и има за цел за учи младите поколения да използват всички природни ресурси за храна и да не я разхищават, обясни Росен Василев.
Снимка: Авторът