Причината деца, които бяха на зелено училище в Хисаря, да стигнат до болница, не е хранително отравяне, съобщават от агенцията по безопасност на храните.
Всички проби, взети от продукти в кухнята, които са използвани за приготвяне на храната на децата, както и от контактните повърхности и посудата са отрицателни за патогенни микроорганизми, уточняват от агенцията. Изследвания са направени и на персонала, които също са отрицателни. Според експертите най-вероятната причина остава чревна инфекция с причинител норовирус.
При незабавната проверка в ресторанта на хотела инспекторите от Пловдив не са констатирали нарушения. Храните са били от регламентиране производител и в срок на годност. Кухненският бокс е отговарял на хигиенните изисквания. Персоналът е бил с валидни здравни книжки.
Около 80 деца от София бяха на зелено училище в хотел в курортния град в средата на месеца. 13 от тях се оплакаха от внезапни болки и повръщане, като по-късно още техни съученици показаха подобни симптоми.