С вдигането на градусите – желанието ни да се веселим и отпуснем се засилва неимоверно. Много от нас в момента са плажа, наслаждавайки се на морския бриз, солената вода и… джин с тоник. Или пък класиката мента със спрайт. Каквото и да изберем едно е сигурно – сега е времето на освежаващите коктейли и незабравимите летни вечери.
“Джинът (джин с тоник) заглуши всички други алкохолни напитки и е абсолютен хит това лято. Той е страшно модерен и много добре си пасва с горещото време. Както и интерпретацията му с подправки, билки и чай”, разказа пред Kmeta.bg Васил Колев от Асоциацията на барманите в България.
По думите му чаят също е много актуална и екстревагантна съставка от напитките. Лятото е добре той да е на телесна температура – нито студен, нито топъл.
“През последните 1-2 години има тенденция за употреба на все по нискоалкохолни напитки. Освен занижаване на алкохолния градус в миксираните напитки, друга тенденция е захарността да е на минимум или да черпим захар от естествени продукти като агаве, мед и салвия”, добавя той.
Барманът споделя, че другите питиета, които са популярни в жегите са шприцовете, наложили се преди няколко години. Както и интерпретациите на класически коктейли – „Маргарита хайбол”, „Манхатън хайбол” и др.
А къде остана ментата на плажа?
Според него ментата ще си остане вечно актуална. Тя винаги е на първа линия на плажа. Мастиката също е доста предпочитана, уточнява Васил Колев.
“Ракията все повече се използва като съставка. В САЩ също се произвежда българска ракия. Така че коктейлите с ракия също са актуални”, казва той.
Колко пием по време на лятната отпуска?
“По време на почивка се пие доста. От обяд се започва с мента със спрайт, следобед бира и вечерта коктейли. Твърд алкохол 100-200 мл се пие вечер по време на почивка. Но това е за кратък период. Когато не си в отпуска консумацията е доста по-премерена”, обясни барманът.
Съвет срещу махмурлук…
Най-добрият лек срещу махмурлука е да не се пие. По време на пиене и след това да се приемат много течности – вода и фрешове. Може и един аспирин, който да ни разреди кръвта, тъй като алкохолът я сгъстява и от там идва цялото неразположение, съветва Васил Колев.