Старите производители на вино знаят, че добрата изба трябва да е ориентирана на север, ако се намира в по-топлите райони на страната и на юг – в студените райони, за да се създадат максимално добри условия за ферментация на мъстта (20 градуса за бялото вино и и 23 – 25 градуса за червеното). Знаят също така как да изберат подходящите съдове за вино , в които искрящата напитка да ферментира и да се съхрани най-добре.
Разказваме всичко това, защото сме уверени, че ако сега започвате да се занимавате с винопроизводство едно от първите неща, от които ще имате нужда, след като откриете помещенията за производство са съдовете за вино. Знаем и че ще искате да узнаете малко повече за това специално оборудване, за да направите правилния избор.
Видове съдове за вино
Дървени бъчви
В миналото единственото оборудване, което се е използвало за зреене и съхранение на виното са били дървени бъчви. Резервоарите от дърво са използвани и днес, тъй като този материал могат да бъдат изработени различни по големина съдове за съхранение.
Основните плюсове дървените бъчви са тяхната порьозност и пренасянето на ароматите и танините от дървото, което оказва влияние върху вкуса, цвета и аромата на виното.
Недостатъците им са, че много трудно се почистват и се нуждаят от специални грижи, за да се гарантира, че са подходящи за съхранение на вино.
Резервоари от неръждаема стомана
Този вид съдове представляват различни по форма и размери контейнери с конструкция от неръждаема стомана. Според модела и предназначението си могат да бъдат с променлив и непроменлив обем и да са с вътрешно покритие от полимеризирани епоксидни смоли.
Предимствата на неръждаемите контейнери не са никак малко:
- На първо място те са изключително леки и се почистват много бързо и лесно. Освен това стоманата е неутрален материал и не оказва влияние върху вкуса на готово вино.
- Голяма част от контейнерите са оборудвани както със системи за контрол на температурата, за да се следи процеса на ферментация на виното във всичките му фази, така и с капаци, които могат да бъдат адаптирани към различните нива на виното.
- Подходящи са за ферментация както на млади, така и на пенливи и отлежали вина.
Ето защо този вид съдове за вино през последните години са все по-предпочитани и от големи, и от малки производители на вино.
Как да изберете подходящия резервоар за вино?
Истината е, че изборът зависи както от количествата и вината, които произвеждате, така и за какво ще ползвате съдовете (за ферментация, за съхранение или друго).
Съдове според виното
Ако произвеждате бяло вино, богато на първични и вторични аромати и искате да го консумирате младо, съдовете подходящи ферментацията и съхранението му са неръждаемите контейнери. Съдовете от неръждаема стомана ще помогнат за неговото усъвършенстване, без да го оставят да остарее и без да му привнасят други аромати.
Ако произвеждате червено вино, структурирано и таниново, което се нуждае от продължително отлежаване, тогава можете да използвате както стоманени контейнери, така и съдове от дърво. Ако се спрете на дървените бъчви обаче е добре те да са дъбови, тъй като този материал не отделя танини, не е порест и е много издръжлив.
Ако произвеждате пенливи вина, тогава най-добрите съдове са автоклавите. Това са специални резервоари от неръждаема стомана, които са конструирани така, че да могат да съхраняват течности под налягане.
Съдове според предназначението
Ако ще ползвате резервоарите само за съхранение, тогава просто трябва да определите количеството, което ще съхранявате и да закупите съд, който отговаря на количеството на виното.
Ако ще ползвате съдовете за ферментация, тогава трябва да предвидите около 25% свободно пространство. Или казано иначе, ако количеството вино е 200 литра, трябва да закупите съд, който след като побере цялото количество от него остават 25% свободно място за ферментация.